Hallgatói Szolgáltató Központ

5 tipp hogyan írj jó motivációs levelet

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

5 tipp hogyan írj jó motivációs levelet

  1. Három alapkérdésre válaszoljon. A motivációs levél vagy kísérőlevél az önéletrajz mellett az írásbeli pályázat másik fontos eleme. Fél oldalnál nem hosszabb és általában három blokkból áll: 1. hol találtuk az állásajánlatot, 2. miért pályázunk, 3. miért tartjuk magunkat alkalmasnak a munkára / milyen erősségeinkre építhet a munkaadó.
  2. Legyen személyes. Míg a cv száraz tények gyűjteménye, addig a motivációs levél lehet személyesebb. Egyrészt próbáljuk meg kideríteni, ki kapja meg és személyesen szólítsuk őt meg (Kedves Hölgyem/Uram helyett Kedves és a név), másrészt a belső motivációra is lehet utalni (Szeretnék egy piacvezető / az iparágban elismert cégnél dolgozni.)
  3. Ne az önéletrajzot ismételjük meg. Gyakori hiba a motivációs levelekben, hogy a pályázót prózában leírják önéletrajzukat. Lehet benne utalni egy-egy állomásra, de csak csínján, ugyanis ez unalmassá és hosszúvá teszi a levelet.
  4. Óvatosan a közhelyekkel. Szintén gyakori probléma, hogy a pályázók felsorolásszerűen írnak pozitív tulajdonságokat. („Szeretem a kihívások, csapatjátékos, rugalmas, kreatív vagyok, kiváló a kommunikációs készségem.") Ezek így futószalagon inkább üres szólamok. Inkább kevesebbet írjunk, de az legyen tényekkel, esetekkel alátámasztva. Például így: „Előző munkahelyemen egy öt fős csapatot irányítottam. Minden évben 5 százalékkal növeltük az egység bevételét." Vagy így: „Szeretem a kihívások. Előző munkahelyemen a nulláról egy önálló üzletágat építettem fel, amely egy év után a cég árbevételének 10 százalékát hozta."
  5. Ügyeljünk a nyelvi igényességre. Ahogyan az önéletrajznál, úgy itt is jelentősen rontja az összképet a rossz nyelvhelyesség és az elütések. Futtassunk át rajta egy helyesírás-ellenőrzőt és/vagy kérjük meg egy ismerősünket, olvassa át.