Hallgatói Szolgáltató Központ

A helyes önéletrajz

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A helyes önéletrajz

Önéletrajzod legyen mindig célirányos. Készíts minden pozícióra új önéletrajzot, és ne térj el a témától. A "kifejtős", esszé típusú önéletrajz már a múlté, a személyes, családi információk nem tartoznak a munkaadóra, nem is érdeklik őt. Nyelvezete világos, könnyen érthető, pontos, terjedelmét tekintve rövid, egy maximum két oldal.

 

Önéletrajzod legyen tagolt, áttekinthető, érdeklődést felkeltő és pozitív hangvételű. Írd mindig géppel, szövegszerkesztővel. Ügyelj a kiemelésekre, ezeket ne vidd túlzásba, mert elvész a lényeg.

Bizalmi pozíciókban számíthatsz arra, grafológus is megvizsgálja írásodat, a munkáltató ilyenkor kézzel írt önéletrajzot kér. Az etikai követelmények alapján a munkaadónak erre külön fel kellene hívnia figyelmedet, ha azonban elküldöd kézírásodat, automatikusan hozzájárulsz a vizsgálathoz. A grafológus szakember nem ad ki írásod alapján személyes, vagy egészségügyi információkat, csakis olyanokat, amelyek munkádra, az adott pozícióra való alkalmasságodra vonatkoznak. Használj mindig igényes, jó minőségű papírt, nyomtatót, hiszen első pillantásra látszik milyen "munkát adtál ki kezedből".

A szakmai önéletrajzban szereplő információcsoportokat tekintve, a következőkre alapozz: személyi adataid között szerepeljen neved, állampolgárságod - ha ez szükséges, például egy külföldi álláspályázatnál -, legfontosabb elérhetőségeid: levelezési címed, e-mail címed, mobil számod, illetve születési dátumod. Nevezd meg a keresett pozíciót is, hiszen a közvetítő irodáknál, illetve egy-egy cégnél egy időben több pozícióra kereshetnek. Számodra sem mindegy, hogy eredeti terveid szerint ítélik-e meg önéletrajzod. Jegyezd le képzettségedet, iskoláidat a pontos évszám, intézménynév, szakmai képesítés megnevezésével, de csak a középiskoláig visszamenőleg. Erőforrásaid áttekintésével tüntesd fel eddigi munkatapasztalataidat (munkahelyeidet), képességeidet, készségeidet. Ez a pont szerepelhet munkahely, vagy szakmai gyakorlat címszó alatt is, adott esetben pedig alkalmazd mindkettőt. Itt is azonosíthatóan közöld a munkával eltöltött időt, évszámokat, cégnevet és beosztásodat, munkakörödet.

Ez azonban még nem ad eléggé pontos információt az önéletrajz olvasója számára. Vedd elő erőforrásaid listáját, és sorold fel azt a 6-8 fontosabb munkatevékenységet, feladatot, melyeket elláttál a pozícióban. Nyelvismereted, számítástechnikai ismereteidet, egyéb ismereteidet külön feltüntetheted, természetesen csak akkor, ha ezek tényleg használhatóak. Az idegen nyelvek mellett pontosan jelöld meg ismereteid színvonalát - a bizonyítvány erre nem mindig alkalmas -, hiszen ha leendő munkaadódnál szükséged lesz rá, hamarosan kiderül.

Ha a munkáltató külön utal rá hirdetésében, vagy a pozícióban elvárható, térj ki személyes tulajdonságaidra, személyes információidra. Ezek azonban mindig a munkára vonatkozzanak, ne fejtsd ki "legkedvesebb stratégiai játékodat".

Ha rendelkezel ajánlással, megadhatod referencia személyek elérhetőségét, felhívhatod a munkáltató figyelmét arra, hogy kérésére referencia munkával tudsz szolgálni. Arra azonban számíts, hogy ezzel a lehetőséggel élni fognak, azaz, mindig kérj engedélyt az adott személytől, ha szándékodban áll ajánlást bemutatni.

Ezeken a főbb információblokkokon kívül csak akkor adj meg további adatokat, ha ezt kérik tőled. Gondolj mindig arra, hogy mennyi az az információmennyiség, amit még könnyedén be tud fogadni az olvasó. Hol van az a pont ameddig még érdekes önéletrajzod, és nem válik zsúfolttá, fellengzőssé.

Szánj időt önéletrajzod elkészítésére. Készíttess egy igazán jó fényképet, szerkeszd meg írásod a formai követelményekre gondolva. Ha úgy érzed készen vagy, add oda ismerősödnek, barátodnak, egy arra alkalmas személynek, hogy nézze át. Ügyelj a helyesírási hibákra és az elgépelésekre! Az első önéletrajzok megírása órákat vesz igénybe. Később, mint minden más, ez is könnyebben fog menni.

Forrás: www.frissdiplomas.hu