Hallgatói Szolgáltató Központ

Legyünk képben!

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Legyünk képben!

Az önéletrajz fontos része a jelentkező fényképe, ami legalább annyira meghatározó, mint az iskolai végzettség, vagy a munkahelyi tapasztalatok minősége. Ekkor nézünk bele először a munkaadónk szemébe, aki tüzetesen, a legapróbb részletekre is kiélezett figyelemmel szemléli a portrénkat és kialakult érzései nyomán próbál elhelyezni minket a csapatában...

 Az első bemutatkozás 

Az állásajánlatok döntő többségénél kikötés, hogy a jelentkező ne csak a képességeit, tapasztalatait és a végzettségét, hanem a külsejét is megmutassa leendő munkaadójának. Vannak olyan pszichológus szakemberek, akik élnek a diszkrimináció gyanújával, amikor az önéletrajz fotóiról kérdezik őket, de ez az igény már annyira általános, hogy kár a jelenséget ilyen megközelítésből vizsgálni. A kép sokat, sőt többet mond a személyről, mint az a néhány karakter adat, ami az addigi életét összefoglalja. 
Ezért nem érdemes a fotót félvállról venni, mert egy rosszul sikerült kép, kedvezőtlen irányban befolyásolhatja az ítészeket a döntésük meghozatalakor, mert a fénykép megtekintése az első virtuális bemutatkozás.

Tanácsok 
Az első benyomás, ami ilyenkor kialakul a döntéshozókban, meghatározó, ilyen lehetőség több nincs, ezért nagyon komolyan kell venni. Az arc, a tekintet információkat, üzenetet közvetít, melyekre sokkal fogékonyabbak az emberek, mint arra, hogy milyen iskolába jártunk 13 évvel ezelőtt. Ezért érdemes profi szakemberrel elkészíttetni a fényképet és nem a havert, barátnőt megkérni arra, hogy kattintson rólunk gyorsan egyet. Ugyanis a hozzáértő rögtön kiszűri azokat a kompozícióban rejlő hibaforrásokat: életlenség, harmónia hiánya, aránytalanság, melyeket egy amatőr nem tud észlelni.

Gyakori hiba az önéletrajz fényképes mellékleteivel, hogy a nem oda illő hangulatot közvetítenek, vagyis nem megfelelő öltözékben és tekintettel ábrázolják a főszereplőt.
Van néhány fontos szabály, amit be kell tartani, ahhoz, hogy előnyösebb képben tűnhessünk fel. Egyáltalán nem fontosak például a mesterséges körülmények, lámpák, műtermi háttér, sőt egy természetben készült profi portré még sokkal jobb benyomást is kelthet. Arra viszont nagyon kell ügyelni, hogy a fotó stílusán az látszódjék, hogy vettük a fáradságot, és kifejezetten az alkalomra készíttettük a képet. Nem egy partin, nyaraláson készült, esetleg a haverokkal/barát/barátnővel összeborulós képből lett kivágva, photoshoppolva. Ha még sincs időnk, lehetőségünk profival fotóztatni, egy jó szemű, érzékű barátunkat, ismerősünket megkérhetjük, hogy digitális géppel az alábbi alapvető tanácsokat figyelembe véve készítsen jó néhány fotót, amiből válogathatunk.

Tippek a fotó készítéséhez

  • Nem kell egész alakos, elég az igazolványkép-szerű felvétel, vagyis egy portréfotó, ha csak nem modellügynökséghez jelentkezünk.
  • Próbáljunk szűrt fény keresni, ne a déli erős napban fotózzunk - világos árnyékos hely ideális lehet. 
  • Homogén háttér legyen, - zöld bokrok, fák, - ne olyan, ami elvonja a figyelmet a modellről. 
  • Kerüljük a túl vidám, de a túl komor arckifejezést - a pozitív kisugárzásra nagyon ügyeljünk! 
  • A megpályázott álláshoz/beosztáshoz megfelelő öltözékben ajánlatos a fényképet elkészíteni, ezzel is sugallva: fel vagyunk készülve a munkára.
  • Amennyiben mégis a meglévő felhozatalból vagyunk kénytelenek válogatni, 2 évesnél ne legyen régebbi a felvétel! 
  • Ha pedig nem kötelező a fényképet csatolni és nincs a tarsolyban előnyös kép, inkább ne erőltessük a dolgot, csak ronthatunk az esélyeinken.

Forrás: www.profession.hu