Hallgatói Szolgáltató Központ

Matkó-Budai Zsófia sikertörténete

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Kimondani is hihetetlen, idén lesz 10 éve, hogy Kecskemétre kerültem. Az előzmények nagyon röviden és tömören: a család elsőre nem rajongott az ötletért, hogy pedagógusi pályára szeretnék lépni, én viszont azért nem rajongtam, hogy 3, 5…stb éveket olyan intézményben, olyan szakon kell töltsek, ahova szenvedés belépnem, mert nem azon az úton haladok, amit elképzeltem magamnak.

Az intézményválasztás: személy szerint én nem kedvelem a fővárost (gödöllői vagyok eredetileg, így az lett volna a legkézenfekvőbb), mindenképpen vidéki főiskolát szerettem volna választani. Kecskemétet (az ellenérzések mellet is) édesanyám javasolta, hiszen sok-sok évvel ezelőtt ő is ide járt, kertészmérnökként végzett. Már az alkalmassági vizsga alatt úgy éreztem, ez a hely nekem való, s bár az akkori pontszámítások alapján is bőven volt esély a felvételemre, végig izgultam az első POP-ot a Millenárison.

2007 szeptemberében tehát elkezdtem az óvodapedagógus képzést az akkor még főiskola tanítóképző karán. Imádtam az óráimat, a módszertani részt és a gyakorlati képzést főleg! Az oktatók szimpatikusak voltak és nem éreztem nyűgnek bejárni a reggeli órákra sem. Valahogy túl gyorsan teltek el a félévek és egyszer csak azt vettem észre, hogy szakdolgozatot írok és gőzerővel készülök az államvizsgára. És egyszer csak valóság lett az elképzelésből, 2011 nyarán kézhez kaptam a diplomám.

A siker: Amikor ide kerültem, mondhatni senki fiaként, sajnos azzal a ténnyel kellett szembesülnöm, hogy bizony sokszor még annak is nehéz elhelyezkednie a végzés után, akinek van egy kis hátszele. Persze nem gondoltam rögtön az elején feladni, de kissé kilátástalannak éreztem, hogy itt Kecskeméten találjak magamnak óvónői állást (akkor már a páromnak fix munkahelye volt). Augusztusban mégis csörgött a telefon, és felajánlottak egy helyettesítő állást abban az óvodában, ahol a 6 hetes gyakorlatomat teljesítettem. Ezt követően az intézményegységen belül egy másik óvodába kerültem, ahová 2 év után kinevezéssel véglegesítettek.

Szeretném azt hinni, hogy a szimpátia mellett a szakmai tudásomnak, rátermettségemnek, elhivatottságomnak köszönhetem, hogy a végzéshez képest viszonylag rövid időn belül sikerült biztos óvodapedagógusi pozícióba kerülnöm. Úgy gondolom, hogy minden tudás alapját, amit ezen a területen szerezni lehet, a kar tökéletesen biztosítja a hallgatók számára. Azt pedig, hogy ki hogyan alkalmazza a gyakorlatban ezt a megszerzett tudást, hogyan fejleszti magát a jövőben, már „csak” hab a tortán. Az én szakmai fejlődésem átmenetileg szünetel egyéb családalapítási tervek miatt, de a jövőben – a munkába való visszatérés mellett – szeretnék visszalátogatni az intézmény falai közé, tovább képezni magamat.

A saját tapasztalataim alapján csak ajánlani tudom a felvétel előtt állóknak ezt az intézményt. Az iskola környezete, a szakmai felkészültség, a változatos módszerekkel oktató elhivatott tanárok mind meggyőző érvek lehetnek. Arról nem is beszélve, hogy Kecskemét ráadásul egy hatalmas kulturális csomópont, tehát ha az ember épp nem egy szigorlatra tanul, rengeteg szépséget fedezhet fel az itt eltöltött évek során.

Köszönöm az eddig szépeket és jókat!

Matkó-Budai Zsófia 
2017. január