Hallgatói Szolgáltató Központ

Mi a DPR?

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Mi a DPR?

A Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) kutatása  az Oktatási Hivatal Felsőoktatási Elemzési Főosztálya által szervezett anonim kérdőíves felmérés, mely országos szinten kerül kiküldésre a felsőoktatási intézmények számára. A DPR legfőbb célja a végzettek munkaerő-piaci helyzetének, munkavállalói tapasztalatainak, munkaerő-piaci- elhelyezkedési stratégiájának, a képzés és intézményi szolgáltatások munkaerő-piaci tapasztalatok fényében történő értékelésének és a végzettek továbbképzési motivációinak feltérképezése.

Az Egyetem jogelőd intézményei 2010-ben a TÁMOP 4.1.3. kiemelt projekt keretében (Szolnoki Főiskola) és 2011-ben a TÁMOP 4.1.1. és a TÁMOP 4.1.1./A projektek keretében (Kecskeméti Főiskola) csatlakoztak az országos Diplomás Pályakövető kutatáshoz.

Az aktív hallgatóknak szóló hallgatói motivációs vizsgálatok célja a hallgatók munkaerő-piaci, továbbtanulási motivációinak, képzéssel kapcsolatos elvárásainak, munkaerő-piaci várakozásainak, képzési és elhelyezkedési stratégiájának feltérképezése.

Az 1, 3 és 5 éve végzetteknek szóló pályakövetési vizsgálatok célja a végzettek munkaerő-piaci helyzetének, munkavállalói tapasztalatainak felmérése. Ezenkívül arra is kíváncsiak vagyunk, hogy képzéseink tartalma mennyire felel meg a munkaerő-piac elvárásainak. Ennek alapján látjuk, hogy az intézmény hagyományainak megtartása mellett milyen irányban szükséges modernizálnunk, korszerűsítenünk az oktatást. 

A kutatási eredmények tükrében a felsőoktatási intézmények:

  • fejleszthetik képzésüket, szolgáltatásaikat;
  • iránymutatást adhatnak a pályaorientáció során a leendő hallgatóknak;
  • visszajelzést kapnak a „diplomák értékéről", erről tájékoztathatják a munkaerőpiaci szereplőket.

További információk a DPR kutatásról a Felvi honlapján

DPR