Hallgatói Szolgáltató Központ

Önjellemzés a CV-ben: így csináljuk!

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Önjellemzés a CV-ben: így csináljuk!

"Jó a kommunikációs készségem", "csapatjátékos", "rugalmasság". Álláspályázatok ezreiben bukkannak fel ezek a megfogalmazások. Ugyan a személyes képességek (a szaknyelvben soft skills) állásról dönthetnek, a HR-esek mégsem szeretik a közhelyparádét. Hogyan lehet megfogalmazni erősségeinket, az általunk fontosnak vélt értékeket? Mit írjunk le és miről nyilatkozzunk inkább állásinterjún?  

„Jó kommunikációs készség, csapatjátékos, jó problémamegoldó képesség - ezek azok a tipikus tulajdonságok, amelyeket a legtöbb álláskereső állít magáról" - tudtuk meg Szekeres Katalintól, a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Manpower marketingmenedzserétől. „Mi, személyzeti tanácsadók legtöbbször átsiklunk ezeken a megfogalmazásokon, tehát részünkről nem szükséges feltüntetni. A személyes interjún úgyis ez az egyik legfontosabb szempont. Ha valaki mégis szeretne személyes kompetenciáiról írásban nyilatkozni, akkor azokat példákon keresztül tegye. Érdemes nem külön sort szentelni ennek, hanem a korábbi munkatapasztalatok részletezésébe beleszőni, mivel a tanácsadó ezt a részt fogja a legfigyelmesebben elolvasni- tanácsolja Szekeres Katalin.

Óvakodjunk azonban a tulajdonságok hosszú felsorolásától, ugyanis ez csapda is lehet. „Ha egy pályázó egyszerre állítja magáról, hogy „szeretek önállóan dolgozni" és „jó csapatjátékos vagyok", akkor az olyan, mintha az illető nem tudná eldönteni, hogy milyen is valójában, vagy túlságosan meg akarna felelni az elvárásoknak" - magyarázza a Manpower marketingmenedzsere.

Azért megjegyezzük: a pozitív önjellemzés az önmenedzselés része. Hiába a tanácsadói kétkedés: ha igazak a megállapítások, a személyes tulajdonságok bemutatása dobhat a pályázat sikerén.

A vezetők inkább eredményeiket hangsúlyozzák

Vezetői pozíciók esetében sincs túl nagy jelentősége az önéletrajzban feltüntetett személyes tulajdonságoknak - mondja Lendvay Péter, a Delta Source fejvadász cég ügyvezetője. „A soft skillek persze rendkívül fontosak, különösen menedzseri szinten. Ezek a kompetenciák döntően befolyásolják a karriert és a vezetői készségeket. Ennek ellenére az önéletrajzban erről nyilatkozni szinte felesleges, ezeket a HR-esek állásinterjún ellenőrzik. Felsővezetői szinten a legtöbb pályázó inkább az elért teljesítményükre fekteti a hangsúlyt. Általában fiatalabb jelöltek esetén találkozunk a személyes tulajdonságok felsorolásával, ahol még kevesebb konkrét eredményt tud a jelölt felmutatni. "

Kevesen ismerik igazán magukat

Hogy miért nem érdekli a fejvadászokat az önjellemzés? „A tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek egyszerűen nem ismerik elég jól saját magukat" - fogalmaz Lendvay. Vagy pedig egyszerűen az álláshirdetésben megfogalmazott elvárásokhoz akarnak alkalmazkodni. „Érettség, bölcsesség, önreflexió és rengeteg visszajelzés kell ahhoz, hogy valaki tévedés nélkül, pontosan tudja jellemezni önmagát. Pontosan tudjuk azt, hogy az adott pozíció sikeres betöltéséhez milyen kompetenciák szükségesek és az interjún külön hangsúlyt fektetünk, hogy ezek meglétéről meggyőződjünk, teljesen függetlenül attól, hogy mit írt magáról az illető."

Tanácsok a személyes tulajdonságok bemutatásához

  1. A személyes kompetenciákról inkább a pályázathoz csatolt motivációs levélben nyilatkozzunk. Ne csak egy-egy tulajdonságot írjunk le, hanem példával támasszuk alá. Például így: „Jól tudok csapatban dolgozni. Ezt bizonyítja az is, hogy az előző munkahelyemen 15 másik emberrel együtt vittem végég az XY projektet."
  2. Ne soroljunk fel 8-10 pozitív tulajdonságot egymás után, mert ez rontja önjellemzésünk hitelességét. Érdemes három-öt tulajdonságra fókuszálni.
  3. Ne blöfföljünk! Nem sok értelme van olyan tulajdonságokat állítani magunkról, amelyek nem igazak, mert a rutinos személyzeti szakember az első találkozás alkalmával kiszúrja ezeket, és azonnal hiteltelenné válunk a szemében. Ha például valaki inkább a változatosságot kedveli, semmiképpen se írja bele az önéletrajzba, hogy jó a monotóniatűrése.
  4. Ne állítsunk egymásnak ellentmondó tulajdonságokat magunkról. Például nem érdemes egy felsorolásba tenni a „rugalmas" és az „állandóságot kedvelő" jelzőket, mert nyilvánvalóan csak az egyik lehet igaz.
  5. A leírtakból készüljünk az interjúra is. Bevett gyakorlat, hogy az állásinterjún konkrét esetet kérnek a pályázótól, amivel igazolja az általa leírt pozitív tulajdonságokat. Rosszul veszi ki magát, ha rákérdeznek, és nem tudunk példával szolgálni
  6. Ha konkrét példákat említünk, nyugodtan fűzzünk bele a történetbe adatokat, számokat, cégneveket.

Forrás:www.monster.hu