Hallgatói Szolgáltató Központ

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Osztojkán Béla Roma Szakkollégium

(Gazdálkodási Kar)

A Szakkollégiumi Charta szellemében, az Országos Roma Önkormányzat és a Gazdálkodási Kar (az egykori Szolnoki Főiskola) között 2011. december 6-án kötött együttműködési megállapodásban foglalt feladatok teljesítésének elősegítése érdekében jött létre az Osztojkán Béla Szakkollégium. Célja és feladata a tantervi követelményeket meghaladó teljesítmény nyújtására képes, kiemelkedő képességű és hozzáállású, valamint a hátrányos, illetve a halmozottan hátrányos helyzetű hallgatók felkutatása, szakmai, tudományos, művészeti és sport tevékenységük elősegítése. 

Az Osztojkán Béla Szakkollégium 2012-ben megfogalmazott céljai és működésének alapelvei...

Osztojkán Béláról, a Szakkolégium névadójáról...

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által hirdetett „Tehetségútlevél program” keretében „LÉPÉSELŐNYBEN” címmel elnyert pályázati forrásból több napos kompetenciafejlesztő tréningen és más az intézményt bemutató kísérő programokon vettek részt a Dr. Hegedűs T. András Alapítványi Szakiskola, Középiskola, Esti Általános Iskola és Kollégium, valamint a Vásárhelyi Pál Közgazdasági, Egészségügyi és Idegenforgalmi Két tanítási Nyelvű Tagintézmény hallgatói. A  résztvevő fiataloknak lehetősége volt megtapasztalni a hallgatói életet, illetve a tréninggyakorlatok során megismerték azokat a fontosabb készségeket, amelyek fejlesztése hozzásegítheti őket ahhoz, hogy tanulmányaikat valamely felsőoktatási intézményben folytassák. A közös munka tapasztalatai azt mutatják, hogy a roma fiatalok fejlesztésében a csoportos kompetenciafejlesztő tréningeken túl szükséges az egyéni mentorálás, amely lehetővé teszi, hogy az egyéni erősségekre építve, a mentor és mentoráltja közösen, tudatos, folyamatos munkával építse fel a fiatal pozitív jövőképét.A Szakkollégium célja, hogy kialakuljon egy olyan mentorrendszer, ahol a középiskolák együttműködésével a tehetséges hátrányos helyzetű roma fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy egyéni fejlődésüket  hosszabb távon segítse egy mentor.


Tehetségútlevél Program

LÉPÉSELŐNYBEN! Hátrányos helyzetű roma középiskolás tanulók felsőoktatási tanulmányaik megkezdéséhez szükséges kompetenciák fejlesztése. A pályázat kódja:  NTP-TÚP-13-0028