Hallgatói Szolgáltató Központ

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Regionális tehetségpont

A Neumann János Egyetem Hallgatói Szolgáltató Központjának szolnoki irodája (az egykori Tehetséggondozási, Alumni és Karriertanácsadási Központja, - T.A.K.K.) a Gazdálkodási Kar Regionális Tehetségpont Központja. A rendszer a szakkollégiumokban végzett tevékenységekre, a tudományos diákköri munkára és a demonstrátori tevékenységre terjed ki. Ezen tevékenységeket a Bethlen István Szakkollégium, az Osztojkán Béla Roma Szakkollégium, a Tudományos Diákköri Tanács és a Demonstrátori Csoport keretében végezhetik a hallgatók.

Négy általános feladatköre: tehetségazonosítás, tehetséggondozás, tehetség-tanácsadás, tehetségpontok hálózatába való bekapcsolódás.

területi hatókör szerint: regionális (célja, feladatai: komplex fejlesztő programok kidolgozása, együttműködés a tehetségfejlesztő intézményekkel, a tehetségpontok koordinációja),

működési időtartam szerint: akkreditált 2011-től 2014-ig, akkreditált 2014-2017-ig,

a fejlesztésben megcélzott tehetségfajták száma alapján: komplexen funkcionáló,

életkor szerint: főként a felsőoktatásban részt vevők számára, illetve a felsőoktatási intézményt választó középiskolásoknak nyújt szolgáltatást.

 

A tehetséggondozás országos háttere

A tehetséggondozás országos fóruma a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács, amely tömöríti a tehetséggondozással foglalkozó szervezeteket. Jogi képviselője a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége közhasznú egyesület. A tehetséggondozás országos programja a Nemzeti Tehetség Program. A program finanszírozását és felügyeletét a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum látja el.

Tehetségpont: a helyi közösség összefogásával megvalósuló nyílt intézmény, amelynek funkciója a tanácsadás, a pályaorientáció, a lehetőségek, az információk személyre szabott megmutatása a tehetséges fiataloknak.

További információk: www.geniuszportal.hu